A tejtermék helyettesítők egyre nagyobb sikernek örvendenek. Az utóbbi években sokaknál diagnosztizáltak tejallergiát, és egyre többen ismerték fel, hogy az állati tejtermékek nem megfelelőek az emberi szervezet számára.

Az állati tejeknek több olyan alkotóeleme van, melyek szervezetünk számára nem emészthetők vagy legalábbis tökéletlenül emésztődnek.

 Legismertebbek a tejfehérje (kazein) és tejcukor (laktóz) problémák. Felmérések szerint ezerből egy ember tudja megfelelően feldolgozni a tejcukrot. Ez nem csoda, hiszen a tej ivás nem egy természetes szokás. Az emberen kívül nincs még egy olyan emlős faj, amely természetes körülmény között kis kora után fogyasztana tejet, különösképp nem egy másik faj tejét!

Azok akik meghozzák a döntést, hogy a növényi tejhelyettesítőkre váltják le a sajtot, joghurtot, tejet, ma már könnyedén megtehetik, hiszen pl a Sojade cég is számos bio finomságot hozott piacra, amelyek 100%-ban helyettesítik az állati eredetű tejes termékeket.

A növényi tejek mentesek az állati gyógyszermaradványoktól, hormonoktól, a gyakran allergizáló állati fehérjéktől és egyéb emészthetetlen anyagoktól. A nyers tej esetében még  élősködőkkel is lehet számolni. Sokan hiszik, hogy megfelelő kálciumhoz a tejből lehet jutni. Az állati tejnek ugyan magasabb a kalcium tartalma, de a pasztörizálás miatt az olyan formába kerül, hogy nehezen épül be a szervezetbe, nagy része az erek falára és az ízületekbe rakódik le. Ezért is lehet, hogy bár hazánk nagy tejfogyasztó, ugyanakkor a csontritkulásban is vezető helyen áll. És hogy hová kerül az a sok kalcium? A választ egy másik adat adja meg: hazánk az érelmeszesedésben szenvedők létszámában is dobogós helyen áll. A növényi tejek esetén a természetes algából származó kalciummal dúsított termékek lehetnek megfelelő alternatívák. Ilyen például a Sojade bio kálciumos szójaitala. Koleszterinmentes, tejcukormentes, koncentrált zsírsavakban szegény, növényi fehérjében gazdag több, mint 100m mélységből feltörő természetes forrásvizet használnak a gyártásához. A Sojade tejek natúr, vaníliás és kálciumos változatban is kaphatóak.

A növényi tejszínek általában édesítőszer hozzáadása nélkül készült, sűrű növényi krémek.  A Sojade bio szója dresszing kiválóan alkalmazható főzőtejszín helyettesítésére. Koleszterinmentes, növényi fehérjében gazdag alternatíva.

A Sojade bio szója joghurtjai nem tartalmaznak mesterséges összetevőket. Növényi zsírtartalma könnyebben emészthető, mint annak állati megfelelője. Az ízek terén sem okoznak csalódást a Sojade joghurtok. Válogathatunk az ananászos, barackos-guavás, banános, epres, fekete ribizlis-vörösáfonyás, bodza-őszibarackos, málna-maracujás, mangós-barackos,szilvás, vaníliás, citromos, zöldalma-gránátalmás verziók közül. Natúr változatban is kapható sojade joghurt, ami ízvilágában félúton van a tejföl és a joghurt között, viszont eredetileg tejfölös receptekhez kiválóan alkalmazható.